Despre noi

Asociaţia Diakoniewerk International


Are
personalitate juridică română de drept privat, nonprofit, independentă, apolitică fără scop lucrativ înfiinţată în baza O.U.G. 26/2000. Asociaţia îşi desfăşoară activitatea conform statutului propriu şi legilslaţiei din România şi este concepută ca un for în vederea creării unui sistem particular de ocrotire şi reabilitare a persoanelor cu dizabilităţi.

Scopul asociaţiei este promovarea asistenţei sociale, de caritate şi de întrajutorare a semenilor în spiritul creştin, asistarea şi reabilitarea persoanelor cu dizabilităţi, protecţia şi incluziunea acestora în societate.

Asociaţia îşi atinge scopul îndeosebi prin:

  • înfiinţarea, tutelarea şi organizarea, funcţionarea cât şi sprjinirea şi promovarea centrelor de îngrijire, ocrotire şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi;

  • înfiinţarea şi funcţionarea de instituţii de calificare şi specializare a cadrelor pentru servicii de reabilitare precum şi servicii specializate pentru protecţia şi îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi;

  • crearea unor instituţii de învăţământ preşcolar şi şcolar pentru copii cu deficienţe;

  • organizarea de seminare, simpozioane şi cursuri cu caracter ştiinţific, precum şi editarea unor publicaţii;

  • şi alte activităţi care servesc atingerii scopului acestuia.

Istoric

Diakonie ist Nächstenliebe in unserer Zeit“Diaconia este iubirea de aproape în vremurile noastre”

Termenul de Diaconie provine din limba greacă și este un cuvânt intens utilizat în Biblie, care înseamnăa servi la masă,a sta alături cuiva,serviciusauservitor. Utilizarea cuvântului Diaconie a fost regăsită încă de pe timpul comunităților creștine timpurii (de ex. Ierusalim, Corint, Roma). Diaconii erau la acea vreme bărbați, care aveau grijă ca alimentele să fie distribuite în mod egal în interiorul unei comunități creștine, asigurându-se de faptul că și categoriile mai puțin puternice, văduvele și copiii, cărora le este greu să se impună, își primesc cota corectă.

De la aceste origini din creștinismul timpuriu, s-a dezvoltat dragostea creștină pentru aproape de-a lungul secolelor, în moduri foarte variate. În timpul evului mediu, caritatea lua forma acordării de pomeni, care în vremurile următoare s-a transformat tot mai mult în întrajutorarea organizată a celor nevoiași. Mai ales în secolul 19, odată cu industrializarea galopantă, s-au ivit noi probleme sociale, iar Diaconia organizată s-a dezvoltat mai ales în Europa de vest.

Astăzi, Diaconia este o instituție profesionistă de profil social, în cadrul căreia, nevoile concrete ale persoanelor care necesită ajutor, sunt satisfăcute într-un mod uman și specializat, aceste lucruri fiind pietre de temelie alături de utilizarea economică a resurselor.

Principii de bază

„În Iisus Hristos este credința care lucrează prin iubire” (Noul Testament, Galateni, capitolul 6, versetul 6). Această orientare a activității diaconice exista astăzi, cu toate că domeniul de aplicare și conținutul ordinului diaconic s-au schimbat în mod semnificativ în ultimii 130 de ani.

Misiunea
Noi credem că Dumnezeu dă omenirii și vieții individului un țel, marcat prin cruce și învierea lui Isus Hristos.
Ca o consecință a acestor convingeri, înțelegem reprezentarea misiunii noastre ca o acțiune reprezentativă, anticipativă și exemplară pentru cei care – încă – nu știu sau nu mai pot să-și ceară dreptul lor la viață.

Orientarea
În proiectarea misiunii diaconice, dorim să ne orientăm spre următoarele principii: Fiecare este unic, o personalitate creată și iubită de Dumnezeu, așa că vom consolida, în relațiile dintre oameni, responsabilizarea fiecăruia dintre noi, încrederea în sine și independența.
Este nevoie de toată lumea – nimeni nu este fără daruri, așa că suntem deschiși, respectuoși și ne iubim unii pe alții în calitate de parteneri.
Fiecare a primit valoare unică de la Dumnezeu, de aceea drepturile celui mai slab comparativ cu cele ale celui puternic sunt de mare importanță pentru noi.

Situația în care ne regăsim
Necesitățile din timpul nostru au cauze sociale, astfel încât dorim să ajutăm să facem conviețuirea oamenilor mai corectă, mai prietenoasă și mai umană.

Servicii oferite

Munca și ocupația

Diakoniewerk oferă persoanelor cu dizabilităţi psihice și/sau multiple, facilități pentru nevoile individuale, orientate spre muncă, ocuparea forței de muncă și de petrecerea timpului liber.

Munca regulată în afara casei are pentru persoanele cu handicap o prioritate înaltă și dă zilei o structură logică. Acest lucru este asociat cu învățarea de activități simple și complexe, de contacte sociale, de recunoaștere, de identitate a rolului precum și de auto-afirmare.

Activitatea noastră profesională se bazează pe abilitățile individuale, talentele, necesitățile și oportunitățile de dezvoltare pentru persoanele cu handicap. Noi sprijinim autodeterminarea și responsabilizarea personală.

Pregătirea tehnică și pedagogică sunt o condiție prealabilă pentru asistență și îndrumare. Reflecțiile continue asigură conținutul și calitatea serviciilor individuale.

Suport mobil și ajutor

Cei mai mulți oameni doresc ca la bătrânețe să fie îngrijiți la domiciliu. Cu gama tot mai mare de servicii mobile și de a ajutor această dorință poate fi îndeplinită.

Un asistent social, asistent medical sau îngrijitor la domiciliu ajunge la oameni care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Îngrijirea și întreținerea se face în colaborare cu rudele, medicul de familie, precum și cu alte servicii sociale. Astfel, se reușește o îngrijire la domiciliu de succes și internarea într-un azil de bătrâni pot fi făcute mult mai târziu sau nu mai este deloc necesar.

Cine poate solicita îngrijire la domiciliu & ajutor?

  • Persoanele mai în vârstă, care nu mai pot face față activităților lor de zi cu zi pe cont propriu.
  • Bătrâni care trăiesc singuri sau care nu au rude.
  • Membri de familie care au grija de persoane în vârstă la domiciliu și au nevoie de sprijin.

Acest serviciu se poate oferi prin Centrul de Consiliere Socială și Îngrijire la Domiciliu – Sebeș, jud. Alba.

Rapoarte anuale

Aici găsiţi rapoartele noastre anuale de activitate în format pdf.

Parteneri şi finanţatori

Pentru o bună desfășurare şi implementare a proiectelor propuse de Diakoniewerk plecăm de la principiile de integrare socială şi de cooperare cu parteneri locali.

Mulțumim colaboratorilor şi sponsorilor:

  • Parohia Evanghelică C.A. Sibiu

  • Parohia Evanghelică C.A. Sebeș

  • Consiliul Județean Sibiu

  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu

  • Primăria Municipiului Sibiu

  • Primăria Municipiului Sebeș

  • gtzGesellschaft für technische Zusammenarbeit

  • Erste Bank Osteuropastiftung

  • Rotary Club Linz, Perg, Regensburg, Sibiu

  • Konvent der Elisabethinen

  • Amt der Kärntner Landesregierung

  • OMV Austria

  • Uniqa

  • Grewe

  • Baumax

  • Kronospan

De aici puteti descărca brosura in engleză despre Evangelisches Diakoniewerk Gallneukirchen – Austria