Proiecte de viitor

centrul ocupational Selimbar

Asociatia Diakoniewerk International Sibiu, a demarat, de curand, actiunile de infiintare la Selimbar, a unui Centru Ocupational pentru Persoane cu Dizabilitati.

Grupul ţintă este format din persoane care nu pot fi integrate în câmpul muncii, sau pentru care această integrare nu poate fi decât parţială. Sunt persoane cu nevoi sociale şi emoţionale, care necesită însoţire şi asistenţă parţială sau totală:

  • persoane, care locuiesc în familii, dar nu au nici un fel de ofertă ocupaţională.

  • absolvenţi ai şcolilor speciale sau profesionale, care după absolvirea acestora nu au şanse de-a fi integraţi în câmpul muncii.

  • persoane, care sunt protejate în centre şi nu au posibilitatea unei ocupaţii.

Activitatiile pe care le preconizam ca vor avea loc la Selimbar vor fi structurate in 4 grupe ocupationale: de recuperare si creativa, atelierul de lucru, grupa de gospodarire si o grupa pentru activitati exterioare.

Oferta ocupaţională se referă la tineri cu dizabilităţi care au terminat şcoli speciale sau profesionale şi persoane adulte, femei şi bărbaţi cu o dizabilitate uşoară până la severă sau multiplă, mentală sau asociată (dizabilitate senzorială, dizabilitate fizică). Nu sunt excluse din grupul ţintă persoanele cu tulburări de comportament.

Centrul Ocupational Selimbar va avea o capacitate de 18-20 de beneficiari.

Scurtă descriere a proiectului:

Asociaţia Diakoniewerk International plănuieşte înfiinţarea în Sibiu a unei locuinţe protejate pentru găzduirea unui număr de până la 8 persoane cu dizabilităţi.
Oferta de cazare se adresează persoanelor cu dizabilităţi, cu necesar mediu sau mic de asistenţă şi susţinere. Prin serviciile de asistenţă se doreşte să li se ofere o viaţă cât mai autonomă şi independentă. Domeniile în care este necesar ajutorul şi orarul de prezenţe al colaboratorilor pedagogi sunt stabilite în funcţie de programul şi necesităţile persoanelor beneficiare. Asistenţa cu ajutorul colaboratorilor se oferă în situaţiile în care aceasta este necesară ca şi compensare pentru a sprijini în activităţile de zi cu zi persoanele beneficiare. (de ex. utilizarea banilor, ajutor la protejarea sănătăţii, ajutor la procurarea celor necesare, procurarea de alimente şi prepararea acestora, organizarea timpului liber).
Această ofertă se îndreaptă către persoane din zona Sibiului, pentru a le oferi oportunităţi adecvate de cazare. Necesarul pentru această formă de asistenţă apare, printre altele, în rândurile persoanelor beneficiare din cadrul serviciului social din Sibiu, Centrul Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi.