Incluziune prin cultură pentru persoane cu dizabilități în Sibiu

• Story
03. iunie 2024
Vorbim despre participarea socială, autenticitate și ce putem învăța unii de la alții într-un interviu cu Cristina Andreea Costea, director executiv Diakoniewerk România

„Am auzit în aceste zile o zicală: People protect what they love, they love what they understand, and they understand what they are taught / Oamenii protejează ceea ce iubesc, iubesc ceea ce înțeleg și înțeleg ceea ce sunt învățați de Jacques-Yves Cousteau. Cred că societatea trebuie îi să cunoască pe cei cu dizabilități, pur și simplu de la persoană la persoană, pentru a le afla povestea personală. Pentru mine, ei sunt niște ambasadori ai unei atitudini pozitive față de viață și față de autenticitatea umană. Sunt exemplul că putem spune pur și simplu ceea ce ne preocupă”, a spus Cristina Andreea Costea la începutul interviului.

Scopul nostru este ca persoanele cu dizabilități să participe la fel de mult la viața culturală a orașului - mai mult chiar, să fie percepuți realmente ca artiști în spectacolele din care fac parte. Activitatea artistei Teresa Leonhard și a terapeutei Bianca Babes în contextul proiectelor de dans și teatru din ultimii ani a constituit un început important pe care am putut construi.

Dincolo de proiectele inițiate de Bianca și Teresa, am privit în societate, am căutat noi contacte pentru a organiza diverse activități recreative. În primul rând, ne-am propus să aducem împreună persoane cu și fără dizabilități. Munca cu persoanele cu dizabilități modelează și schimbă perspectivele. Cei care preiau în cadrul workshopurilor aceste aspecte în comunitatea lor, devin multiplicatorii poveștilor de viață a celor cu care lucrează. De exemplu, profesorul de sport, Dani Troancă, a continuat echipa de baschet ca ofertă sportivă incluzivă și astăzi sunt organizate Campionate naționale de baschet în fotoliu rulant. Piesele de teatru a Biancăi Babes au fost de la început prezentate în cadrul Festivalului 25 de ore de Teatru Non-Stop, devenind între timp tradiție. În clădirea Primăriei am avut între timp ocazia să organizăm 3 expoziții și un spectacol artistic deosebit.

Este întotdeauna o provocare să găsim locații pentru evenimente fără bariere structurale. Evenimentele noastre atrag încă puțină atenție publică, ceea ce ne întristează uneori. Pe de altă parte au fost și proiecte cum ar fi cel pus în scenă de Teresa Leonhard, LEGENDE, la sfârșitul anului 2019, care a fost un mare succes, fiind un spectacol artistic deosebit.

Sperăm ca societatea însăși să înceapă să privească, gândească și acționeze mai incluziv și inițiind mai multe oferte culturale pentru persoanele cu și fără dizabilități. Concret, sperăm că atât cei care au lucrat deja cu tinerii din cadrul centrului cât și alți operatori culturali să se implice în mod independent în organizarea de activități dedicate persoanelor cu dizabilități. În ultimii ani, am dat un impuls prin proiectele noastre culturale și de timp liber, însă în cele din urmă, rolul nostru nu este unul de „organizatori de evenimente”, ci unul de furnizori de servicii sociale. Am creat un „spațiu” și sperăm că acesta va continua să fie umplut.

Da, desigur, de aceea vom continua să fim consecvenți și să încercăm să organizăm cel puțin un eveniment în fiecare an care să aibă o valoare artistică reală. Prin aceasta sperăm să putem transforma mila în compasiune, curiozitate și apreciere reciprocă. Fiecare eveniment, fiecare workshop înseamnă să învătăm ceva nou, să cunoaștem o persoană nouă și să lucrăm împreună pe diferite teme. Înseamnă să experimentezi creativitatea, comunitatea și stima de sine.

Atelierele Diakoniewerk din Sibiu și Sebeş oferă o activitate ocupațională pentru persoanele cu dizabilități intelectuale ușoare până la severe sau multiple care nu își găsesc sau își găsesc doar parțial locul pe piața muncii. Persoanele însoțite lucrează în funcție de abilitățile lor și își dezvoltă talentele și interesele personale. În 2006 a fost deschis primul atelier din Sibiu. În 2011 a fost înființat un atelier în Sebeș.

Către site-urile web

Atelierele Diakoniewerk din Sibiu